Wat eten schildpadden?

Waterschildpadden zijn omnivoren, oftewel alleseters. Ze eten vis, vlees en groente. De samenstelling van het dieet verschilt per soort. De samenstelling verandert ook naarmate schildpadden ouder worden.

Zaagrugschildpadden nemen bijvoorbeeld voornamelijk dierlijk voedsel tot zich. Jonge roodwangschildpadden eten naast dierlijk ook wel plantaardig voedsel maar wanneer zij volwassen zijn bestaat het menu van deze schildpadden voor het grootste deel uit plantaardig voedsel.

Eén ding hebben alle schildpadden gemeen en dat is dat zij gevarieerde voeding nodig hebben. Probeer daarnaast het menu aan te passen aan wat de schildpadden in hun natuurlijke habitat eten. Google dus eens naar wat uw specifieke schildpadsoort eet in de natuur.

Ook is het belangrijk dat de waterschildpad een goed gedoseerde voeding krijgt; geef een Waterschildpad niet te vaak en teveel eten, ook al zijn ze enorm goed in bedelen, ze worden namelijk snel te dik.

Strooi het voer in het water; daar eten waterschildpadden namelijk het liefst. Het water gebruiken zij om hun voedsel door te slikken.

Vers voer gaat boven alles, besluit u echter de voeding aan te vullen met kant-en-klaar voer, kies dan voor de Schildpadden Mix! De mix bestaat uit meelwormen, garnalen, vlokreeftjes, visjes, zijderupsen, schildpaddensticks en is daarmee rijk aan eiwitten, kalk, sporenelementen en de noodzakelijke vitaminen voor uw schildpadden.

 

Hieronder nog enige maaltijdsuggesties: 

Dierlijk voedsel

Babymuisjes, guppen, insecten, kip (gekookt), kippenlevertjes, krekels, krill, lever (rauw), meelwormen, moriowormen, mosselen, muggenlarven, naaktslakken, pissebedden, platys, regenwormen, runderhart, scampis, slakken, spiering, sprinkhanen, tartaar, tilapia, vliegen, voorntjes, wasmotten, waterslakken, zoetwatergarnalen, zoetwaterkreeften, zoetwatervis.

Plantaardig voedsel

Andijvie, cabomba, vallisneria, eendenkroos, waterpest, waterplanten.

Overig voedsel

Eierschalen, kattenbrokken, schildpaddenpudding*, sepia.

 

*Schildpaddenpudding

Hoe maak ik pudding voor waterschildpadden?

Het maken van schildpaddenpudding kan voor sommigen niet zo'n prettige opgave zijn. Maar uw vleesetende schildpadden zullen er zeer blij mee zijn. Vooraleer je begint met het maken van pudding moet je weten dat het bestaat uit gelatine, gemalen vis/vlees en vitamine poeder. Alles wordt gemengd en in potjes gegoten en dan in de diepvries. Men maakt de portie zo groot als men zelf wil, je moet enkel de hoeveelheden aanpassen. Het beste is toch dat je zoveel mogelijk ineens maakt zodat je de kostprijs zoveel mogelijk drukt. Ook kan je het recept aanpassen zodat je enkel groenten en/of fruit gebruikt, zodat je het aan je niet-vleesetende schildpadden kan geven.

Benodigdheden 5l pudding

270g hoge kwaliteitsgelatine. (bijvoorbeeld de gelatinepoeder van Dr. Oetker)
750gr forel, compleet met ingewanden en hoofd.
350gr garnalen
250gr mosselen
750gr rundshart
3 eieren
4 kleine potjes babyvoeding (200g elk); U kunt wortelen, spinazie, tuingroenten enz. gebruiken.
150gr kippen-, konijnen- of rundslever
1 tafellepel van vitaminen CARMIX of PALOMA voor reptielen
1 pakket van rode voedselkleuring (aardbeirood)
1,2 liter water
1 tafellepel calciumpoeder en 1 tafellepel caroteenpoeder

Aluminium dienbladen, bij voorkeur 0,5 liter of 1 liter, zoals verkocht voor Lasagne

Bereidingswijze

U neemt 2 kookpotten die groot genoeg zijn voor het te maken aantal liter schildpaddenpudding. Tegelijkertijd zet u ook ineens uw mixer klaar. U maalt al het vlees/vis en doet dit in de kleinste kookpot, hierbij voegt u alle vitamine preparaten, melk e.d. Meng de kleuring met 150ml water. Pas op: houd hier rekening mee als u Soya melk wenst te gebruiken. Hoe meer extra vocht u hier aan toevoegt hoe meer gelatine u moet gebruiken of de pudding valt uiteen. In de andere kookpot doet u de 1.2 liter water en u zet het kookvuur aan op een klein vuurtje. U opent alle pakketten gelatine. 1 voor 1 plaatst u de blaadjes in het water. Dompel deze goed onder 1 voor 1. Al roerend verwarmd u beiden potten tot +- 40°C. (ongeveer dat de twee potten hetzelfde temperatuur hebben) Eens de temperatuur bereikt komt een tweede persoon heel handig. 1 persoon roert in de gelatine terwijl de andere de voedselmengeling toevoegt aan de gelatine, beetje per beetje en goed roerend. Nu is de pudding klaar om te verdelen in porties. Laat alles goed afkoelen vooraleer u het in de diepvries steekt. Net lang genoeg en dan zo vlug mogelijk de diepvries in. Tip: neem goed sluitbare potjes. Zorg ervoor dat 1 potje gelijk is aan 1 maaltijd. Omdat deze pudding veel gelatine bevat + zeer vitamine rijk, is het aan te raden om deze pudding maar 1x per week of 1x per twee weken te gebruiken. Hiermee rekening gehouden mogen de porties "vrij" groot zijn.

 

One-Stop-Shopping

Voor de schildpad-liefhebber

Bij Schildpaddenvoer.nl vind u alles wat u nodig heeft voor het houden van schildpadden. Naast betaalbare voeding leveren wij alles wat de bekende merken te bieden hebben voor uw schildpad. Van schildpadvoer tot schildpaddenbak, voor landschildpadden en waterschildpadden, jonge en volwassen dieren. Mocht u iets niet terugvinden in ons assortiment, neem dan contact met ons op.

Voordelig

×

Voordelig

Huismerkproducten

Wie heeft vroeger niet al zijn zakgeld bij de dierenwinkel ingeleverd voor een potje gammarus? Dat hoeft niet meer. Schildpaddenvoer.nl zorgt dat schildpadden houden een betaalbare hobby blijft. Maak gebruik van onze snel oplopende kortingen bij groter inkopen en ontvang daar bovenop nog een gezond extraatje, zoals sepia bones.

Veilig Afrekenen

×

Veilig Afrekenen

Met PayPal of je eigen bank

Kosteloos veilig afrekenen via PayPal met kopersbescherming of vertrouwd via uw eigen bank.

Gratis Verzending

×

Gratis Verzending

Vanaf 50 euro

Binnen Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Voor bestellingen onder de 50 euro bedragen de verzendkosten €4,95.

×
×
×
×